Hirdetés

A WandaVisionre hangolódva - mit kell tudni A Vízióról?

|

A Disney+ első Marvel-sorozata apropóján vegyük át a kiadó közelmúltjának egyik legfontosabb képregényét!

Hirdetés

A WandaVision a Disney+ streamingszolgáltató első Marvel-sorozata, vele együtt a Marvel Moziverzum negyedik fázisának nyitódarabja, benne Paul Bettany Víziójával, valamint Elizabeth Olsen Skarlát Boszorkányával, azaz Wanda Maximoff-fal. Ezt már biztosan kívülről fújjátok - ahogy azt is, hogy ezen felül is közel egy tucatnyi szériával kívánja meghódítani az MCU az otthoni kijelzőket. Ám olybá tűnik, pont a sort nyitó WandaVision lehet közülük a legelborultabb kísérlet, de még a Marvel eddigi mozis és tévés pályafutásából is.

Ahogy azt már az alkotók is megerősítették, több képregényből inspirálódtak a karaktereket sitcomos-kertvárosi miliőbe álmodó sorozathoz. Ott van például az 1982-es The Vision and the Scarlet Witch, ami elsősorban a két karakter Bosszúállók utáni kapcsolatát, pontosabban házasságuk kezdetét dolgozza fel, vagy a 2005-ben futott House of M, jelenlegi magyar címén Mutánsvilág, az X-Men történetének egyik legfontosabb eseménye, melyben a gyermekeit elvesztett, megtört Wanda formálja át a valóságot és teszi meg a mutánsokat a Föld uralkodó fajává.

Hirdetés

A harmadik fontosabb, írásunk apropójául is szolgáló ihletforrás mind közül a talán legméltatottabb megjelenés: ez a Tom King által szerzett és egy szám kivételével Gabriel Hernandez Walta illusztrálta, tizenkét részes A Vízió.

Az eredetileg 2015 és 2016 között kiadott, a képregényipar Oscarját, azaz Eisner-díjat is elnyert alkotás lényegében az a Marvelnek, ami most a WandaVision lehet az MCU számára: egy masszív franchise közelmúltjának legambiciózusabb, egyben talán legjobb címe, ami ugyanannyira megfér a képregényház (vagy stúdió) történetfolyamában, mint amennyire fel is forgatja azt.

Figyelem, innentől SPOILEREK következnek A Vízió #1-12 cselekményével kapcsolatban!

Bár a WandaVision nem panelről panelre követi le A Vízió cselekményét (ilyet amúgy sem tett eddig egyetlen MCU-darab sem), az inspiráció tagadhatatlan. Igaz, a sorozat annyiban máris különbözik az utóbbitól (és közelít így inkább a Mutánsvilághoz), hogy Vízió elesik a Bosszúállók: Végtelen háború során, és mintha most Wanda teremtene vele fantáziavilágot kvázi menekülésképp.

Ehhez képest a képregény, ahogy azt a címe is sejteti velünk, pont a szintezoidot helyezi középpontjába, aki szintúgy tökéletes életet és szintén családot igyekszik teremteni magának. Vízió így építi meg feleségét, Virginiát, illetve ikergyermekeit, Vivet és Vint, és így költözik Washington külvárosába: szomszédokkal trécselnek (bár a környéken nincs mindenki odáig értük, "bádogpofákért"), a kamaszok suliba járnak, Vízió pedig eközben továbbra is a Föld védelmén ügyködik a Bosszúállókkal.

Ez mind szép és jó, csakhogy egy hétvégi napon, amikor a hős távol van otthonától, hirtelen a családra tör a Nagy Kaszás. Nem tetszik neki, hogy a bátyja, Energikon agymintáiból létrehozott Vízió családalapításba vágott, ezért ledöfi Vivet.

Virginia nem hezitál, agyonveri és titokban elföldeli a Nagy Kaszást, férjének pedig azt hazudja, hogy hagyta elmenekülni.

Vivet idővel sikerül megjavítani, Virginia pedig megkönnyebbül, csakhogy a postaládájukban talál egy mobilt, azon egy felvétellel, amin látszik, hogyan ásta el a Kaszást. Mint kiderül, az a férfi videózott, kinek fiát, C.K.-t épp a betörés után fojtotta meg majdnem Vin a suliban - azt a C.K.-t, akit nem mellesleg Viv is kezd megkedvelni, és vice versa.

Nem marad sok idő a flörtölésre: a felvételt készítő férfi elhívja magához Virginiát, hogy kijelentse, nem akarja őt és családját a környéken látni, sőt, egy ponton fegyvert szegez a szintezoid nőre. A golyó végül éppen az utánuk leskelődő C.K.-t találja el, Virginia pedig egy ütéssel kómába küldi a férfit.

Később Lin nyomozó bukkan fel Vízióéknál, ám hiába faggatja az amúgy is gyanútlan családfőt. Mindeközben Virginiánál egyre gyakrabban akad be a lemez, egy mondatot is alig képes már rendesen kinyögni magából. A helyzeten az sem segít, hogy a szomszéd kutyája megtalálja az elásott Nagy Kaszást, mire Vízió csúnyán kikel magából. Később azért lenyugszik, miután Virginia elmondja neki az igazat, sőt, Vízió mindjárt saját szintezoid ebet kreál a Nagy Kaszás gépkarja által agyonrázott kutyusból, bizonyítva ezzel, hogy Vízió mindent megtesz saját és családja öröméért.

Igen ám, de itt jön a képbe Agatha Harkness, a boszorkány, Wanda mentora, akinek még Wundagore hegyein volt látomása az ott termő örökvirág szirmától. E szerint Vízió mindenre képes a boldogságért: még a Bosszúállókat is meg fogja ölni.

Harkness szelleme (mert a boszorkány elvileg azóta már halott) ezt el is mondja a hősöknek, köztük Wandának is, aki bár ekkorra már szétment egykori szerelmével, kiderül, hogy korábban átadta neki saját agymintázatának információit, hátha talál, pontosabban alkot belőle új, ideális párt magának az android. Nos, ebből a másolatból lett ugyebár Virginia, aki a képregényben többször is megemlíti a fejében élő, számára idegen emlékeket.

A Bosszúállók tehát titkos akcióba kezdenek: elküldik Ultron fiát, azaz Vízió testvérét, Victor Manchát a családhoz, hogy sajtoljon ki minél több információt belőlük. A Szökevényeket és az úgynevezett Bosszúállók M.I.-t is megjárt robotfiút - akit árulásra és világhódításra terveztek, mégis sikerült fellázadnia és így világot mentenie - végül Vin buktatja le. Victor erre végképp hatástalanítja őt, de csak azután, hogy Vin egy véletlen lézernyalábbal felgyújtja szomszédjuk házát.

Vízió ekkor kattan meg igazán - legalábbis látszatra. Kiszabadul a frissen elrendelt házi őrizetből, hogy megtorolja Vint és megölje a fogva tartott Victort. Ebben még a Bosszúállók apraja-nagyja sem tudja megakadályozni, egyedül Virginia, aki megelőzi őt és maga végez Victorral. Előtte maga is megízleli az örökvirág szirmát, így már ő is látja, ahogy férje mindent elpusztít, ezért is teszi azt, amit.

Ezután Virginia vallomást tesz Lin nyomozónál: hogy védje magát, mindvégig belepiszkált Vízió kódjába, emlékeibe és motivációiba, hogy az minden kikérdezéskor hazudjon, illetve hogy a Bosszúállókkal is szembeszálljon. Most már viszont Vízió javára cselekszik és a Zenn-La bolygóról származó lebegő váza vízéből fogyasztva végez magával.

A történet végén tehát Vízió és lánya, Viv maradnak csupán, akik továbbra is a kertvárosban, csonka családként próbálják folytatni életüket - miközben a magányos férfi titokban mintha megsemmisült feleségét építené újjá.

Ha a leírás után kedvet kaptatok A Vízióhoz, ezután is mindenképp érdemes elolvasni, nemcsak felnőtt története, de remekül megírt dialógusa és narrációja, android-központúsága ellenére is végtelenül emberi drámája, no meg hol élénk, hol komor, hol mozgalmas rajzai miatt is. Hogy a WandaVision mi mindent fog végül átemelni belőle, arra január 15-től deríthetünk fényt, ekkor debütál ugyanis a kilencrészes széria első két epizódja.

Ti olvastátok A Víziót? Ha igen, hogy tetszett? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)