Hirdetés

Folytatódik a Nintendo emulátorok elleni harca, újabb támadást mért a kiadó

|

A nagy N komolyan harcba szállt a nyílt forráskódú emulátor terjesztőivel, és mindent megtesz, hogy nyoma se maradjon.

Hirdetés

Azt mostanra valószínűleg mindenki tudja, hogy a Nintendo ráhatása miatt a Yuzu fejlesztői kénytelenek voltak felhagyni szürkezónás tevékenységükkel. A Nintendo Switch emulátort fejlesztő csapatnak 2,4 millió dollárt kell fizetnie kártérítés gyanánt, és soha többé nem reklámozhatja vagy terjesztheti a programot és forráskódját.

A gond az, hogy a Nintendo egy nyílt forráskódú projekttel szállt harcba: a Yuzuból bárki elkészítheti és terjesztheti a saját variánsát, és a hobbifejlesztők így is tettek. Az egyetlen megoldás, ha magát a terjesztési vonalat támadják, így a Nintendo neki is ment a GitHubnak. A platformra fejlesztők tölthetik fel a kódjaikat, nyomon követhetik azok változásait, tárolhatják egyes verzióikat, és megoszthatják azokat a többi fejlesztővel vagy érdeklődő kliensekkel.

Hirdetés

TorrentFreak jelentése szerint a Nintendo kiküldött egy DMCA figyelmeztetést a GitHub üzemeltetőinek, mivel a platformon nyilván rengeteg Yuzu-variánst tároltak. A Nintendo álláspontja az volt, hogy ezek az emulátorok "megkerülik a Nintendo technológiai védelmét, és Switch játékok illegális másolatainak futtatását teszik lehetővé". Tehát ugyanazon okkal akarták eltakaríttatni az emulátorokat a GitHubról, amivel a Yuzu eredeti fejlesztőit perelték be.

A GitHubnak sajnos itt nem volt sok választása. A Nintendo eredetileg 100 Yuzu verziót akart lelövetni, de kiderült, hogy ennél jóval több változat van az oldalon, így a GitHub kénytelen volt mindnek utánamenni. Az eredmény: 8535 tárolót kellett eltakarítaniuk.

Miután a fejlesztők kedvenc platformja és a Discord is letiltotta őket, a terjesztés meglehetősen bonyolulttá vált. Ettől függetlenül nagyon kiváncsiak leszünk rá, hogy meddig tart még ez a szélmalomharc: egy nyílt forráskódú projektet próbál levadászni Mario az internet egészén. Kemény meló lesz ez.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)