Hirdetés

Fordulat állt be Harvey Weinstein egyik ügyében, új tárgyalásra lesz szükség

|

A New York-i fellebbviteli bíróság hatályon kívüli helyezte a 2020-as ítéletet.

Hirdetés

Harvey Weinstein egykoron sikeres producer volt, akinek a közreműködésével többek között olyan projektek valósultak meg, mint A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége, a Szerelmes Shakespeare és az Aljas nyolcas, Oscar-díjat is nyert. Aztán kiderült, hogy mi zajlik valójában a kulisszák mögött: Weinsteint több mint 80 nő vádolta meg szexuális zaklatással és hatalmi visszaéléssel. Bár a legtöbbükkel peren kívül megegyezett a producer, két ügyben bűnösnek nyilvánították 2020-ban: egy rendbeli nemi erőszakban (2013-ban megerőszakolta Jessica Mann-t) és egy rendbeli erőszakos szexuális bűncselekményt (Mimi Haleyt a lakásán bántalmazta 2006-ban). 

A 2020-as New York-i ítélet 23 éves börtönbüntetést rótt ki neki, amit jelenleg az észak-amerikai Rome-ban található Mohawk Correctional Facilityben tölt, 2022-ben viszont Los Angelesben is elítélték egy másik nemi erőszakról szóló ügyben, amiért további 16 évet kapott. Weinstein esete volt az, ami a #MeToo mozgalom kibontakozásához vezetett, film is készült róla Azt mondta címmel

Hirdetés

A 2020-as ítélet tehát komoly jelentőséggel bír, ezért is hírértékű, hogy a New York-i fellebbviteli bíróság most hatályon kívül helyezte a nemi erőszakra vonatkozó ítéletet: 4-3 arányban megállapították, hogy az ügyben eljáró bíró elfogultságot tanúsított, amikor megengedte, hogy a nők olyan vádakról is tanúskodjanak, amelyek nem voltak az ügy részei. A bíróság ezért most új tárgyalást rendelt el. 

Douglas Wigdor ügyvéd - aki két tanút is képviselt a New York-i tárgyalásnál - így nyilatkozott: 

"A mai döntés jelentős visszalépés a szexuális erőszakos cselekményekért felelős személyek felelősségre vonása terén. A bíróságok rutinszerűen elfogadják az egyéb, nem vádolt cselekményekre vonatkozó bizonyítékokat, ha azok segítik az esküdteket a vádlott elkövetési módjára vagy tervére vonatkozó kérdések megértésében. Az esküdteket tájékoztatták e tanúvallomás relevanciájáról, és az ítélet hatályon kívül helyezése tragikus, mivel az áldozatoknak egy újabb tárgyalást kell majd elviselniük."

A New York-i ügyet így valószínűleg újratárgyalják, és a traumatizált érintetteknek újra végig kell csinálniuk egy fájdalmas folyamatot, viszont a 72 éves Harvey Weinstein ettől függetlenül továbbra is börtönben marad, hiszen a Los Angelesben rá kiszabott 16 év ettől függetlenül is érvényes.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)