Hirdetés

A Fortnite-ban már cenzúrázni is tudod az emote-okat, ha nem bírja őket a pici szíved

|

Az Epic Games gyorsan megoldotta, hogy senkinek se gázolhassanak bele az emberek a lelkébe pár emote-tal.

Hirdetés

Április 23-án élesedett a Fortnite legújabb, v29.30-as frissítése, ami többek között egy új beállítással is bővítette a játékot: a Social Privarcy menüpontban megjelent a "See Confrontational Emotes" opció, ahol be lehet állítani, hogy négy problémásnak ítélt emote-t, vagyis játékbéli gesztust lássunk vagy ne lássunk. Azt választhatjuk ki, hogy ezeket az emote-okat bárki megcsinálhassa, csak a barátainktól láthassuk őket, vagy a világon senkitől sem - utóbbi esetben nem csak az emote-ot a valóságban használó karakter marad teljesen mozdulatlan, hanem hanghatással sem jár a dolog, szóval tényleg minden pontosan úgy néz ki a mi oldalunkon, mintha a másik játékos karaktere csak állna előttünk és semmit sem csinálni.

A Laugh It Up, a Take the L, a Whipcrack és a Make It Plantain emote-ok érintettek. Az első kettőhöz nem kell komolyabb magyarázatot fűzni, hiszen a Laugh It Upot használva durván kiröhöghetjük a másikat, a Take the L esetében pedig a "loser" vagyis a "vesztes" jelét, az L betűt mutogatjuk. A Whipcrack már talányosabb, ugyanis itt egy ostorral kezd el csapkodni a karakter, a Make It Plantain esetében pedig banánokat kezd el dobálni. Mi lehet ezekkel a gond? Nos, ezeket egyesek a színes bőrű játékosok sértegetésére szokták használni, ezért kerültek bele a problémásnak ítélt négyesbe. De tett értünk mindezzel ténylegesen is valamit az Epic Games?

Hirdetés

Az, hogy kompetitív játékokban az emberek szeretnek egymás agyára menni, sportot tudnak csinálni a másik idegesítéséből, egyáltalán nem új keletű felfedezés. És itt most nem azt szeretném mondani, hogy mi kölyökkorunkban 20 kilométert gyalogoltunk az iskolába, hideg mérget reggeliztünk, kavicsokkal és botokkal játszottunk a porban, és el tudtuk viselni azt, hogy Unreal Tournamentben brutális t-bagelést kaptunk, a mai fiatalok pedig semmit sem képesek már elviselni, százezer feletti összegeket költenek tornacsukára és vissza kéne hozni végre a katonaságot, hogy valaki végre gatyába rázza őket. Nem, nyilván szarul tud esni az, ha az embert kicsúfolják, ha valakiből gúnyt űznek, és erre nem csak az utcán vagy a suliban van lehetőség. Még 30 évvel ezelőtt az iskolai zaklatás véget ért a tanterem falain túl, ma az online térben bárki a végtelenségig lehet szekálni. Ez fontos kérdés, amivel igenis foglalkoznia kell a szülőknek és a pedagógusoknak is. De tényleg egy emote lesz az, ami az ember lelkébe gázol? 

Akár a Fortnite-ban, akár más battle royale játékban az ember felfokozott érzelmi hangulatban küzd az első helyért. A nyomás egyre nagyobb, a biztonságot jelentő játékbéli kör egyre csak szűkül, és nyilván nem vidám dolog, ha a karakterünk kap a semmiből egy csúnya fejlövést, de mennyivel lesz rosszabb ez, ha utána még pár másodpercig nézünk kell, ahogy valaki L betűt mutat nekünk? 

Az angol nyelvben létezik egy kifejezés, a "safe space", vagyis az a biztonságos tér, ahol az embert semmi baj nem érheti, ami mentes a konfliktusoktól, előítéletektől, fenyegetésektől, tulajdonképpen minden rossztól. Egy tökéletes világban az egész bolygó ilyen lenne talán, de ez csak ábránd marad. Ha pedig már azt sem tudjuk elviselni, hogy valaki nevet azon, hogy egy kompetitív videojátékban le tudott győzni bennünket, akkor még hatalmas nagy csalódások és pofonok fognak bennünket érni az életben. Én örülnék a legjobban, ha ez nem így lenne, de nem lehet mindent le és kikapcsolni egy frissítéssel. 

Addig akinek erre igénye van, a Fortnite-ban immár megteheti. Akár úgy is, hogy csak a pajtásai dobálhatnak neki banánt, vagy röhöghetnek rajta szamárként, hiszen úgy egyből nem lesz bántó az egész. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Platformok: Android iOS Nintendo Switch PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)